Om

Yogaresor till solen

Resa

Att resa har  alltid varit en stor del av mitt liv.  Det började med tågluffar  i min ungdom,  arbeten i andra länder, på lastbåt och  i  restauranger runt  om i världen.  Vagabonden i mig har sett  fantastiska platser och  lärt känna  underbara människor.  Europa, Thailand, Australien,  Afrika.....  En av  de viktigaste resorna har  varit den i mig själv -  genom yogan!   Yogan i sig är en resa både i kroppen och sinnet. När vi är på en resa i den yttre verkligheten, ser nya platser, blir det på många sätt lättare att göra den inre resan. Kraven vi har på oss här hemma är borta, sinnet är mer öppet för nya intryck, nya insikter och kroppen får mer tid för återhämtning. 


Yogaresorna kom till när jag skulle på min årliga "thaim-out" till Thailand. Några av mina yogisar här hemma i Nynäshamn tyckte det skulle bli lite långt till nästa yogapass och jag sa "följ med mig till Koh Lanta så gör vi yogan där". Så blev det och under några år hade jag allt från 7 till 10 yogisar med mig till vackra Koh Lanta och det stora lugnet. Men det är en lång resa till Thailand och man behöver stanna en tid. Många ville följa med men hade inte möjlighet..


Tankarna på att hitta en plats lika vacker men på närmare håll föddes. Med en spansk vän började en resa till Andalusien och Costa del Sol. I Nerja hittade jag så "min skatt" och  ett samarbete med Boka Nerja tog sin början. Två gånger om året, i april och september, återvänder jag till Nerja på mina yogaresor.


 


 


Det jag vill med mina yogaresor är att kunna erbjuda en trevlig resa där yogan ingår morgon och kväll. Det är något visst med yogahelgerna & yogaveckorna både här hemma i Nynäshamn, på Gotland och i Nerja. Intensivt, härligt och trevligt. Man för en skjuts in i yogans värld samtidigt som man är på sin egen resa.


Elisabeth & Yogan

Driver företaget Thai Yoga Massage Center i Nynäshamn. Här kan man träna yoga & få behandlingar i Traditionell Thaimassage, även kallat yoga för lata.

 

Yoga betyder för mig: lugn i sinnet, paus, vila, lycka, välbefinnande, tröst, lätthet & lindring. En plats där du kan landa, grunda dig och ta det lugnt samtidigt som du stärker både kropp och sinne.  Jag är :

*  Internationellt diplomerad yoga & meditationslärare vid IMY - Institutet för medicinsk Yoga i Stockholm.

* Utbildad Yogainstruktör, S.A.F.E. - Scandinavian Academy of Fitness Education. Utbildad yogalärare hos Nordiska Yogainstitutet/Josephine Selander - 200-timmars lärarutbildning i viryayoga 

* Utbildad i Childplay yoga - Gurudass Kaur Khalsa


Zaanti yoga har jag valt att kalla mitt eget sätt att lära ut yoga. Inspirerad av alla de lärare jag själv tränat för, genom min egen träning och fördelen av att ha två yogalärarutbildningar i ryggen känner jag att jag hittat ett sätt att lära ut yoga på ett säkert sätt. Där jag kan väva ihop det bästa från mina utbildningar. Meningen med yogan är att den ska vara njutningsfull samtidigt som det är en effektiv träning för både kropp och själ. Jag hoppas att du ska hitta något som passar dig också.


Jag är ständigt under utbildning, lär mig om livet av yogan och om yogan genom att leva. Jag utvecklar mig kontinuerligt genom att träna yoga för andra lärare och inom olika traditioner. Det finns så många olika sätt att närma sig yogan, både i filosofi, kroppsliga "asanor" och tempon. Ibland vill man ta det väldigt lugnt och ibland vill man få en mer fysiskt krävande träning. Det jag upplever att jag lärt och fortfarande lär är att lyssna till mina olika behov och på vad den egna kroppen berättar. För mig är det viktigt att träna för olika lärare, i olika stilar och jag lär mig något av alla fantastiska inspiratörer och yogalärare jag har haft glädjen att möta. Jag tränar mina yoga regelbundet och lär mig något nytt varje dag. 


Hemligheten med yoga


Yoga är en medveten väg jag valt. Jag strävar efter att hitta ett lugn i vardagen, en balans och styrka i både kroppen och själen. Ibland lyckas jag och ibland får jag börja om från början. Det jag upplever av min yogaträning är att det går lättare och lättare. Mitt tålamod har blivit mycket större och jag inser nu att det nog var mitt tålamod som jag behövde jobba med mest.


Jag hoppas kunna förmedla vad jag själv lärt mig av och genom yogan i mina yogapass på Zaanti Yoga. Det handlar inte om att förändra hela sitt sätt att leva och göra det till något "märkvärdigt". Det handlar istället för mig om att "lägga" till yogan och då kommer bitarna att falla på plats av sig självt. Det ska vara skönt, roligt och befriande att träna yoga och att inte ta sig själv eller yogan på "för stort" allvar. Njut av färden!


Jag började träna yoga för 20 år sedan, då jag gick en kurs i gravidyoga. Sen föddes min son,  jag blev gravid igen och fick en dotter två år senare. Under dessa år låg yogaträningen helt på is och jag bar småbarn på min höft istället. 1998 började jag träna yoga regelbundet och det är numera en daglig vana - ett behov. Inte minst har det ingått i mina utbildningar till yogainstruktör och yogalärare. Yogan har stärkt mig både fysiskt och mentalt.


Du kommer att få ut lika mycket av yoga som du investerar i den. Dagliga ”insättningar” av dina tankar, ansträngningar och god vilja förökar sig snabbt till att ge dig ett allt bättre liv. Du kommer att se bakåt i tiden, när du började din yogaträning och bli förundrad över hur långt du har kommit, hur mycket du har växt, hur mycket du orkar. Å andra sidan, oregelbunden, okoncentrerad och håglös träning kommer inte att tillföra dig speciellt mycket och du kommer inte att hitta yogans fördelar att luta dig tillbaka emot när livets växlingar kräver det. Lägg in all din kärlek och energi i yogaträningen och ”du får skörda vad du sått”.


Förverkliga dina drömmar. Begränsa inte din yoga med falska förhoppningar och fantasier. Många yogautövare begränsar sig själva genom att förvänta sig mirakel och magi genom yogan. Låt den istället "bara vara" det den är, se vad den gör för dig, allt vad det är, allt du kan göra, allt du vet. Livet är ju redan ett mirakel i sig.


"Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet"


Vi väljer hur vi ska leva vårt liv. Livet rullar på utan att vi lyssnar till kroppens och själens signaler. Vi är för upptagna med det som pågår runt omkring oss och inte vana att sätta oss själva och vårt eget välbefinnande i första rummet. Tyvärr är det oftast när krämporna redan är ett faktum som vi  agerar. Vi är vana vid att gå till doktorn, få smärtstillande och mediciner för att döva det som gör ont. Vi tar bort symptomen men orsaken finns fortfarande kvar. För mig var det precis så under många år. Jag hörde kroppens signaler lite diffust i bakgrunden men hade inte tid att lyssna. Fick problem med axlarna, var jämt stressad för att försöka hinna med allt som måste göras först. Att ta mig tiden att åka till Stockholm för att träna yoga såg jag närmast som "egotrippat". Till slut insåg jag att det är jag själv som måste förändra mitt sätt att hantera mig själv och mitt liv. Hur vill jag leva? Vad vill jag göra? Hur kan jag må bättre i både kropp och själ? Att ta hand om mig själv är inte viktigt bara för mig utan även för min omgivning. Mina barn har såklart mycket större glädje av en mamma som inte är stressad och inte har ont. Precis som flygvärdinnornas lugna röst säger vid starten när dom berättar om säkerheten ombord på flygplanet:  "Innan du hjälper din barn med syrgasmasken, sätt på din egen först". För det är klart att jag inte kan hjälpa någon annan om jag inte mår bra själv. För mig i egenskap av mamma, thaiyogamassör och yogalärare är det självklart numera!


Anordnar Yogaresor till den lilla kuststaden Nerja i soliga Spanien och yogahelger i Nynäshamn i samarbete med Thai Yoga Massage Center i Nynäshamn